Mennyit kell keresnünk, hogy biztosan megkapjuk a hitelt

Mennyit kell keresnünk, hogy biztosan megkapjuk a hitelt…Óriási az érdeklődés az akár 10 milliós babaváró hitelre-a Bankmonitor.hu felmérése szerint.
A hitel előfeltétele, hogy megfeleljünk a banki hitelminősítésnek.
A legfontosabb a jövedelemvizsgálat, amikor a bank meghatározza, mekkora összeget kaphatunk meg a maximálisan felvehető 10 millió forintból.
A hitelminősítés elsődleges célja az, hogy a bank felmérje, várhatóan teljesíteni tudjuk-e törlesztési kötelezettségeket az egész futamidő alatt, ha Babaváró támogatást igénylünk.
Tekintettel arra, hogy a Babaváró egy ingatlanfedezet nélkül felvehető támogatott hitelkonstrukció, a bankok elsődlegesen a házastársak igazolható jövedelmét fogják vizsgálni.
A KATA-s vállalkozói adózási forma esetében nagy valószínűséggel nem lesz elég 3 hónapos múltat igazolnunk. Ezen jövedelemforma esetén még a legmegengedőbb bankok is jellemzően 12 hónapos vállalkozói múltat várnak majd el tőlünk, valamint legtöbbször legalább egy lezárt üzleti évvel kell rendelkeznünk (január 1.- december 31.) a sikeres igényléshez.
Ingatlan fedezet nélküli hitelek esetében a bankok ma jellemzően az igazolt nettó jövedelem 35-40 százalékáig terjedő törlesztőt engedélyeznek a hiteligénylőknek. 150 ezer forint nettó jövedelem esetén tehát 52-60 ezer forintig terjedhet a havi fizetnivaló.
A Babaváró hitelnél – amennyiben 5 éven belül nem születik meg a gyermek – a kamatmentesség megszűnik, így 10 millió Ft-os hitelösszeg és 20 éves futamidő esetén 45 ezer forint helyett 74 ezer forintot fizethetünk havonta törlesztésként.
A bankok óvatos megközelítése miatt – hacsak egy 12 hetes terhességet nem tudunk igazolni– ennek a 74 ezer forintos havi törlesztés teljesíthetőségét fogják nálunk vizsgálni. Mindebből egyenesen következik, hogy megközelítően 200-220 ezer forint havi nettó jövedelmet kell igazoljunk párként, ha 10 millió forint Babaváró hitelt szeretnénk felvenni.
A legtöbb bank alkalmazni fog egy minimálisan elvárt jövedelem szintet, mely alatt még csökkentett mértékben sem fogják jóváhagyni nekünk a Babaváró hitelt.
A jövedelem mellett a korábban felvett hitelek is befolyásolják hitelképességünket.
Két héttel a július 1-jei indulás előtt racionális felkészülés lehet a meglévő folyószámla-hitelkeretünk vagy hitelkártya-szerződésünk lezárása.
Egy korábban aláírt, de soha ki nem használt 200 000 forintos hitelkeret – ami például a normál bankszámlához kapcsolódik – 5 százalékos beszámítással, azaz 10 ezer forinttal csökkenti az újonnan felvállalható hitelből adódó törlesztőrészletet.
Egyszerűbben fogalmazva: egy 200 000 forintos folyószámla-hitelkeret több mint 1 millió forinttal csökkentheti a felvehető maximális Babaváró támogatás összegét.
A 10 millió forintos maximális Babaváró hitel csak egyszer igényelhető. Ez azt jelenti, hogy ha ma csak 5 millió forintig vagyunk hitelképesek, és erre írjuk alá a szerződést, akkor 2 év múlva – pénzügyi hátterének javulásával – a maradék 5 millió forintot nem fogjuk megkapni.