Falusi CSOK- Egy hét és igényelhető!

Falusi CSOK- Egy hét és igényelhető! De mire és mennyit?


Július nyolcadikától igényelhető a kistelepülési otthonteremtő támogatás. Közel 2500 magyarországi településen lesz elérhető használt lakás vagy ház vásárlásához, sőt bővítéshez, korszerűsítéséhez is.
A vissza nem térítendő támogatás összege három- vagy többgyermekes családok esetén ingatlanvásárlás és korszerűsítéshez maximum 10 millió, meglévő ingatlan felújításához legfeljebb 5 millió forint.
Ezen felül állami támogatású hitelt is felvehetnek a családok.
Ha két gyermekünk van és bővíteni vagy korszerűsíteni szeretnénk 10 millió forintot kaphatunk, ha három vagy több gyermekünk van, akkor 15 millió forint kapható. Meglévő ingatlanunk bővítésére az összeg felét, vagyis 5 illetve 7,5 millió forintot igényelhetünk.
Fontos információ, hogy ha már vettünk igénybe lakhatási támogatást, akkor is felvehetjük a falusi csokot. Ha például korábban csokból vásároltunk ingatlant, és most egy kistelepülésen szeretnénk megtelepedni, akkor a korábbi támogatást vissza kell fizetnünk, de ezután igénybe vehetjük az új, magasabb támogatási összeget. Illetve, ha szocpol támogatást kaptunk korábban, akkor a két támogatás közti különbözet felvételére vagyunk jogosultak.
Van még egy újdonság. Egy július 11-től hatályba lépő szabályozás értelmében a falusi csokból vásárolt ingatlanba bejelenthető az igénylő többségi tulajdonában álló gazdasági társaság vagy egyéni vállalkozás.