10 pontos környezetvédelmi program otthonra

 

10 pontos környezetvédelmi program otthonra


 

Nem elég felnőttek ahhoz, hogy kimondják, mi pontosan a helyzet – mondta Greta Thunberg 16 éves környezetvédelmi aktivista egy klímacsúcstalálkozón a világ vezető politikusairól.
– Még arról a teherről sem hajlandók beszélni, amit ránk, gyerekekre hagynak. Engem azonban nem érdekel a népszerűség. Engem a klímával kapcsolatos igazság és az élő bolygó érdekel.”

Foglalkozzunk mi is bolygónkkal, környezetünkkel otthon.
Íme a mi 10 pontos környezetvédelmi programunk!

1.Szelektív hulladékgyűjtés
Gyűjtsük külön az ételmaradékot, a fémet, műanyagot, üveget. Lakberendezési áruházakban kis pénzügyi ráfordítással is beszerezhetünk otthonra szelektív szemetest. Ha ez mégsem sikerül, gyűjtsük össze és vigyük el a legközelebbi hulladékudvarba.2. Ne dobáljuk el a káros, mérgező hulladékot
Sok otthon használt műszaki tárgyunk tartalmaz káros anyagok. Ott van például a lemerült elem vagy egy működésképtelen elektronikai berendezés. Ezeknek semmiképp nem a kukában van a helye. Az ilyen hulladéknak mindenképpen gyűjtőállomásokon van helye. Tároljuk az elszállításig biztonságosan, hűvös, száraz helyen.
A vegyszerek és gyógyszerek se kerüljenek soha a WC-be. Előbbit szintén átveszik a gyűjtőhelyek, utóbbiakat pedig a patikákban kihelyezett tárolókba is betehetjük vagy leadhatjuk a patikusnak.3. Ne öntsük a használt olajat a lefolyóba!
Két praktikus megoldás is létezik. gyűjtsük otthon palackokba, majd vigyük el a gyűjtőhelyre.
Vagy irány a 100-nál is több benzinkút egyike, ahol találhatunk egy speciális gyűjtőhordót, mely lehetővé teszi am környezetbarát tárolást és elszállítást. A használt olajból bioüzemanyag készül!4. Spóroljunk a vízzel!
Sajnos egyre kevesebb tiszta ivóvizünk van, ha mértéktelenül használjuk egyszer el fog fogyni.
Tehetünk ellene!
- inkább zuhanyozzunk
- fogmosások ne folyassuk a vizet
- ne folyóvízzel mosogassunk
- ne menjen a mosógép kevés ruhával


5. Spóroljunk az árammal
Nem is sejtjük mennyit segíthetünk, ha nem égetjük feleslegesen a villanyt. Ha nem hagyjuk bekapcsolva műszaki berendezéseinket, amikor nem használjuk. Jót teszünk, ha kikapcsoljuk elosztóinkat.
És a legtöbbet azzal segítünk, ha energiatakarékos izzókat használunk az egész lakásban.6. Mondjunk le a palackozott italokról és műanyag zacskókról
Egy tavaly készült felmérés szerint egy negyedév alatt (és ez nem a nyári időszakban volt) Magyarországon 222 millió palack ásványvizet adtak el. Európában csupán a palackok 56 százalékát hasznosítják újra, a többit nem.
Érdemes ezen elgondolkodni, annál is inkább, mert egyre-másra olvashatjuk, a legtöbb lakásban egészségesebb ivóvíz folyik a csapból, mint a palackozott víz.
Talán nem is gondoljuk, de környezetünkre különösen káros hatással vannak a műanyag zacskók, poharak, szívószálak. Igyekezzünk kerülni a használatot. Legalább otthon próbáljunk csatlakozni a világ sok országához, ahol betiltották a műanyag zacskók használatát.

7. Spóroljunk a gázzal!
Gáz nem lesz mindig. Nem tudjuk, mikor kerülünk abba a helyzetbe, hogy elfogy vagy csak egyszerűen nem kapunk többet külföldről. Így nincs más választásunk, mint takarékoskodni.
Ráadásul a fűtőanyag ára lassan a csillagos eget is eléri, vagyis duplán van okunk takarékoskodni.
8. Légkondicionálás
Itt a nyár. Természetesen fontos, hogy a lakásban ne legyen nagy meleg. Ám a hűtést meg lehet oldani nagyobb részt árnyékolással, szellőztetéssel. Azt ajánljuk, ne menjen állandóan a légkondi, hisz rengeteg fogyaszt. Ráadásul, ha túlságosan hideg van a lakásban, megbetegedhetünk. Szakértők szerint az ideális kinti és benti hőmérséklet különbség ideális mértéke maximum 6-8 fok. A nem karbantartott és tisztított berendezés ráadásul egy bacigyár!
9. Vásároljunk okosan
Mivel a háztartási hulladék legnagyobb részét az élelmiszerek teszik ki, nagyon fontos, tényleg csak azt vegyük meg,amire szükségünk van és amit meg tudunk enni. Ne vásároljunk hatalmas mennyiséget csak azért mert valami le van értékelve, mert a végén ránk romlik és megy a kukába.
10. Használjuk a lábunkat!
Próbáljunk meg minél több helyre gyalog eljutni vagy épp biciklivel. Amikor tehetjük, hagyjuk otthon az autót, inkább válasszuk a tömegközlekedést.