12 szuper takarítási trükk a könnyebb mindennapokért

12 szuper takarítási trükk a könnyebb mindennapokért

Anada Tanaka képzőművész. Ebben talán még semmi különleges nincs. Ám, ha azt is megemlítjük, ahogy az Egyesült Államokban élő, Minneapolis-i hölgy a takarítás művésze, akkor már inkább érdemes odafigyelni rá. Célja, hogy tökélyre fejlessze a takarítást.

Mi most eláruljuk 12 tippjét!

1.Takarítsunk mindig tetőtől-talpig
Egy nagyobb takarításnál a padló legyen az utolsó, így nem kerül rá a por és a kosz semmire, amit már letakarítottunk.

2. Használjunk furcsának tűnő eszközöket
Takarító készletünkbe tegyünk különleges dolgokat, mosható pelenkát például, amellyel áttörölhetjük a munkalapokat, a tükröt, az ablakot, és segít abban is, hogy kevesebb papírtörlőt használjunk.
Vagy például jól jön a gumis ablakmosó, ami tökéletesen használható a munkalapok vagy a koszos lépcsők takarítására, a kisebb sarkokba is behatol.
És ott van a fa spatula, ami a serpenyőben ragadt maradékok lekaparására alkalmas.3.Kössük össze a vezetékeket
Az elektromos vezetékek valóságos por- és koszgyűjtők. Fogjuk szépen össze őket kábelkötegelővel, így együtt képesek vagyunk őket megemelni, kiporszívózni alattuk vagy végigsimítani őket a porronggyal.

4.Használjunk akasztókat
Anda Tanaka a horgok, akasztók híve, szerinte ezek segítségével sokkal hatékonyabban lehet rendszerezni dolgokat, mint ha ládákba, dobozokba tennénk őket.5.A zuhanyzót mindig gumis ablaktörlővel takarítja
Olyan szárazan kell tartani a fürdőt, amennyire csak lehet, így távol tartjuk a penészt és a szappanlerakódást. „Még a zuhanyzófüggönyöket is gumibetétes törlővel takarítom, sőt végigmegyek vele a zuhanyzókabin szélén is.”6. Ne használjunk hajlakkot
A por nagyon szereti a hajlakkot – ezért Anda Tanaka inkább kültérben használja azt, vagy kifelé permetezi a fürdőből.

7. Legyen szobai papucsunk
Nagyon sokat segít a piszok kívül tartásában, ha a szobában csak a benti papucsokat használjuk.
Lehet ez lakberendezési áruházban kapható szobacipő, de egy egyszerű nyári papucs is. A lényeg, legyen egy benti,csak lakásban használt lábbeli.8.A főzés közbeni szabad percekben kezdi a takarítást
Jó úgy leülni a vacsorához, hogy nem marad a konyhában egy halom mosogatnivaló. A legjobb, ha már csak a tányérokat, evőeszközöket kell majd még elmosni.
Ne vesztegessük az időt például addig, míg felforr a víz. Míg az étel fő, letöröljük a munkafelületeket, öblítsük le az eszközöket, az étel hozzávalóit tegyük a helyére.
9.A foltokat kezeljük azonnal
Minél tovább maradnak ugyanis a foltok a helyükön, annál nehezebb őket eltávolítani. Töröljük le rögtön a kifolyt-, dörzsöljük meg a leragadt dolgokat. Ruha esetén mossuk elő az anyagot, vagy spricceljünk rá folteltávolítót. Akár napokkal azelőtt, hogy a mosást beraknánk a mosógépbe.10.Tartsuk rendbe a rendetlenséget is!
„Ne értékeljük le a legkisebb feladatot – vallja Anda Tanaka. – Így például hajtogassuk össze szépen a takarót, rendezzük egymás alá a magazinokat, rendszerezzük e-mailjeinket. Így a helyszín akkor is rendezettebbnek tűnik, ha nincs időnk egy teljes takarításra.”11.Takarítsunk egy kicsit minden nap
Ha minden nap csak 15 percet takarítunk, rendezkedünk, jobban érezzük magunkat. Ez lehet egy kis portörlés, felseprés, pakolgatás. Amellett, hogy mentálisan jobban érezzük magunkat tőle, segít, ha eljön a nagytakarítás ideje.12.Takarítás közben hallgassunk valamit
A rendrakás és a takarítás sokkal jobb hangulatban telik, ha közben nekünk tetsző zenét hallgatunk. Lehet ez éppen egy lassú, megnyugtató zene, de lehet egy gyorsaságra serkentő dallam is. Ha pedig ahhoz van kedvünk, nézzük meg kedvenc sorozatunk egy epizódját. Mire véget ér már kész is a nappali!


forrás:napidoktor.hu