A babaváró hitel első hónapja és az ingatlanpiac

A babaváró hitel első hónapja és az ingatlanpiac


Júniusban az adatok a kereslet visszaesését mutatták a lakossági ingatlanpiacon. Sok elemző szerint a családok kivártak a babaváró hitel miatt, mások szerint ez már a trendforduló. Nézzük hogyan alakultak a számok júliusban.


A babaváró kölcsönt több mint egy hónapja lehet igényelni. Júliusban 14 ezernél is több család nyújtotta be hitelkérelmét. Ez első ránézésre soknak tűnik, azonban a hazai hitelpiacon még nem dömpingszerű a pénzcentrum.hu szerint. A Duna House hitelcentrumának tapasztalatai alapján a Babaváró támogatás keresett és népszerű termék lett a fiatal házaspárok körében, és a támogatásnak érzékelhető, pozitív hatása lehet az ingatlanpiacra is. A pénzügyi szakértőik által benyújtott kérelmek adatai alapján az igénylők 90-95 százaléka a maximális, 10 millió forintos támogatást igényli, de végül nem mindenki kapja meg a bankoktól a teljes összeget. A felhasználásról később lesznek pontos statisztikák, de az ingatlanvásárlási cél már egyértelműen kimutatható. Az OTP bank adatai szerint a támogatást igénylők az ingatlan célon kívül, egyéb kölcsönt váltanak ki a hitelből. (a hitel kiváltok aránya körülbelül 12%)
Fülöp Krisztián, a Duna House hitelcentrumának vezetője, elmondta, hogy a hagyományos jelzáloghiteleket egyre több esetben kombinálják vagy helyettesítik a babaváró támogatással az ügyfelek. Hozzátette: a keresleten már érződik az újfajta támogatási lehetőségek iránti érdeklődés, azt azonban még nem látni, hogy ebből adódóan hány tranzakció lesz a piacon.
A szakemberek pozitívak, hiszen a Babaváró támogatás önálló forrásként vagy egyéb más hitellel vagy támogatással kombinálva is egyre több lehetőséget ad a fiatal családok otthonteremtéséhez. A Babaváró hitel önálló felhasználása esetén ráadásul semmiféle korlátozás nincs a megvásárlandó ingatlanoknál, így akár kisebb alapterületű, kedvezőbb áron elérhető lakást is tudnak a fiatal házaspárok vásárolni. Ez utóbbi az első lakásvásárlók helyzetét jelentősen segíti, így ebben a vásárlói kategóriában további növekedésre számítanak a szakemberek. Az első lakásvásárlók mindig fontos szerepet töltenek be az ingatlanpiac keresleti oldalán. Jellemzően a 40-60 négyzetméter közötti lakásokat keresik, idén júniusban Budapesten átlagosan 33 millió forintot költöttek ingatlanvásárlásuk során, míg vidéken a 16 millió forinthoz közelít ez az érték.

És hogyan alakult a kereslet? Júliusban, a Duna House saját adatain alapuló becslése szerint, 12 764 ingatlan cserélt gazdát Magyarországon. Ez a szám közel 15 százalékkal meghaladja az előző havit, ugyanakkor több mint 10 százalékkal elmarad a 2018 júliusában mért adattól.
Az azonban csak az elkövetkezendő hónapokban fog kiderülni, hogy az elmúlt időszak gyengébb mutatóit a lakossági várakozások miatti átmeneti megtorpanás okozta, vagy a piaci trendforduló első jeleiről van szó.