Az agglomerációba költözne?

Az agglomerációba költözne? Íme, az előnyök és a hátrányok

A KSH adatai szerint 6000 fővel többen költöztek el idén a fővárosból, mint ahányan érkeztek. Ezzel szemben Pest megye lakossága 15 000 fővel nőt. Tehát egyértelműen kimutatható, hogy újra egyre többen költöznek az agglomerációba. Összeszedtünk néhány pro és kontra érvet a döntés mellett és ellen.


Árak

Ez az egyik legmeghatározóbb érv az agglomerációba költözés mellet. Egy belvárosi kis lakás áráért, szép, kertes házat kaphatunk. Viszont pont ezért kell nagyon megfontolnunk a váltást. Hisz az agglomerációban nehezebb újra értékesíteni az ingatlanokat. Sokan a gyermekvállalás miatt döntenek a költözés mellett, ilyenkor is érdemes hosszú távra tervezni, felmérni az óvodákat, iskolákat

Csend, nyugalom, jó levegő

A tisztább levegő felbecsülhetetlen érték. Azonban az agglomeráció nem jelent feltétlenül csendesebb környéket. Gondoljunk csak a vasárnap reggel füvet nyíró szomszédokra. Viszont a saját kert nagyszerű privát teret eredményez. Ha nem csak aludni járunk haza, ezt remekül ki lehet használni

Közlekedés

Ha a munkahelyünk továbbra is a fővárosban lesz, át kell gondolnunk, hogy mivel járunk dolgozni. Ha autóval, készüljünk hosszabb menetidőre és az autóhoz kapcsolódó költségek megugrására. Ha a lakóhelyünk például 15 km távolságra lesz a munkahelyünktől, de közben egy kis kitérővel még a gyereket is el kell vinni bölcsödébe, óvodába vagy suliba, akkor máris naponta akár 50 kilométert is autózhatunk, vagyis évente 12 ezer kilométert fogunk menni, havonta pedig átlagosan kétszer kell teletankolni az autót. A sokat mozgó autónak a szerviz intervallumai is gyorsabban követik egymást. Ha a tömegközlekedést választjuk, fel kell mérni, milyen közlekedési eszközzel, mennyi idő alatt érhetünk be a munkahelyünkre. Ha a kiválasztott álomtelepülésről csak busszal tudunk bejárni a városba teszteljük le az egyik reggel mire számíthatunk. Biztosan felférünk a buszra? Biztosan le tudunk ülni? Mennyi ideig tart az utazás? Ezeket jobb előre látni, mint kiköltözés után szembesülni a Volánbuszok színvonalával.

Infrastruktúra

Ha a közlekedést kitaláltuk és megbarátkoztunk azzal, hogy többet utazunk, cserében viszont jó levegőn és szép kertes házban élhetünk, a következő kérdés az infrastruktúra. Nagyon fontos, hogy meggyőződjünk róla, megfelelően közművesítve van-e a leendő házunk telke. A ház kiválasztásánál érdemes figyelembe venni, hogy csatornázott-e, vagy jól néz ki ugyan és a panoráma is festői a teraszról, azonban a vécé és a tusoló vize egy emésztőbe folyik, amit rendszeresen szippantani kell. Egy aszfaltozott utca nem csak urbánus külsőt ad egy településnek, de higiénikus is. Nyáron nem poros, télen nem járunk nyakig sárban. Egy eső után vagy télen hogyan közlekednénk egy hepe-hupás, murvás, földes utcában? Az autó mindig koszos és sáros lenne. Azt is nézzük meg, hogy van-e járda, főleg, ha nem autóval közlekedünk. Hogyan jutunk el gyalog a vonat- vagy buszmegállóig. És a gyerekek tudnak majd biztonságosan közlekedni?
Van bolt gyalogtávolságra, vagy csak autóval fogunk tudni bevásárolni?
Van a településen orvosi rendelő? Ha nincs, nagyon át kell gondolni a kiválasztott ház csábítását. Orvos, patika mindig legyen a közelben. Szakorvosi ellátásért a szomszéd településre kell menni, vagy helyben is megcsinálnak szükség esetén egy szemvizsgálatot? Amikor egészségesek vagyunk nem tűnik ez fontos szempontnak, de amikor betegek vagyunk, vagy az gyermekünk beteg, akkor nem mindegy, hogy buszozni kell az orvoshoz és a patikába vagy sem.

Közösség

Minden településnek megvan a maga kultúrája, hasonlóan a vállalati kultúrákhoz. A településre költözők többsége óhatatlanul is találkozik ezekkel a sajátosságokkal. Vannak olyan agglomerációs települések, ahol pezsgő kulturális élet van, nyitottak az emberek az újonnan érkezőkre, és több olyan településsel is lehet találkozni, ahol szinte leköpik az új lakókat a régiek, mert gyüttmentnek és minden bajuk forrásának tekintik őket. Ezért érdemes sokat sétálnunk a kiválasztott településen és beszélgetni a helyiekkel. Ezen felül nagyon hasznosak lehetnek a helyi Facebook csoportok. Ha kiválasztottunk néhány szóba jöhető települést iratkozzunk fel a helyi Facebook csoportba. Ha nem nyitott a csoport, akkor kérjünk az adminnoktól egy hónapos átmeneti tagságot, hogy tájékozódhassunk, ismerkedhessünk. A legtöbb admin nyitott erre, ahol viszont elutasítóak érdemes elgondolkodnod a település közösségi életén.

Forrás: KSH, Forbes, hellovidek.hu, budapestkornyeke.hu
Kép: Pixabay.com