Az okos otthon mindenkinek okos választás?!

Az okos otthon mindenkinek okos választás?!

Az okos otthon témaköre aktuális, ugyanakkor számtalan kérdést tartogat. Az egykori, sci-fi jelenetekben felbukkanó momentumok ma már a valóság részét alkotják. A kávéfőző beprogramozható, azaz hajnalban a frissen lefőtt kávé illatára ébredhetünk. A sütő beállítható, tehát időközben a reggelink is elkészülhet. Mindeközben a rolók önállóan járhatják a napfelkeltével összhangban a táncukat. És mindez nem túlzás, hanem a legkevesebb, ami az okos technológiák világában elérhető.

A jelenleg eladósorban lévő ingatlanok hozzák az “okos” elvárásokat?

Az újépítésű, eladó lakás Budapest szívében vagy peremkörnyékén számtalan esetben okos otthont takar. Manapság bár sokak számára ez az egész megfoghatatlan és hihetetlen, tulajdonképpen technológiailag távol áll mindentől, ami kivitelezhetetlen vagy bonyolult.
Viszont az tény és való, hogy nem feltétlenül javasolható mindenkinek ez a fajta életstílus. Akik a mobiltelefonjukat sem szívesen veszik a kezükbe telefonáláson kívül, azoknak a rendszer kezelhetetlennek, sőt túl soknak tűnhet. Rengetegen ragaszkodnak, nem egyszer görcsös módon a szokásaikhoz, így a kávéfőzés vagy fürdővíz készítés princípiuma sérthetetlen. És nem átengedhető. Pláne nem egy “láthatatlan” erőnek.
Ezek a leggyakoribb előítéletek és félelmek is egyben, melyek amúgy tapasztalati úton pillanatok alatt a helyükre kerülhetnek. Pontosabban kerülhetnének, ha vásárlói részről a nyitottság adott lenne.

Akkor most a tökéletes eladó ház Budapest területén jó, ha okos, vagy mégsem?

Abszolút egyénfüggő, hogy az okos otthon áldás vagy átok. Akik nyitottak az újításokra, szeretik a technológiai vívmányokat kipróbálni, és élnek a mobilkommunikációs eszközök adta előnyökkel, számukra csak pozitív következményekkel járhat az “okos” választás.
A berendezések beprogramozása és a velük, illetve egymással történő kommunikációja egy speciális szoftveren keresztül oldható meg. Ez a felület számítógépen, mobiltelefonon vagy táblagépen egyaránt elérhető. Úgyhogy csupán internet elérés függvénye a gépek kezelése és paraméterezése. A távolság pedig ebben a képletben egyáltalán nem jut szerephez.

Ha okos az eladó ingatlan Budapest kerületeiben, az jelentős pluszkiadásokat generál?

Az okos otthon technológiai kiépítése egyszerűbb annál, mint ahogy az, első ránézésre tűnik. Nyilván a lakás/ház gépesítése az “okos” elvárásokhoz kell, hogy idomuljon. Ám ezen kívül különösebben más kritérium nincsen. Vagyis logikusan a bekerülési költségek egy hagyományos ingatlanhoz képest magasabbak. Viszont a megtérülés mértéke sokszoros! Köszönhetően az energiatakarékos, erőt és időt kímélő, örömteli, elégedettségre okot adó alkalmazásnak.