Érdemes-e a fővárosban ingatlant vásárolni?

Érdemes-e a fővárosban ingatlant vásárolni?A kérdésre a válasz önmagában egyszerűnek tűnik, kapásból mindenki rá is vágná, hogy igen, érdemes. Köztudott, hogy minden országban a főváros az a hely, ahol legvonzóbbak, leginkább keresettek az ingatlanok, hiszen rengeteg ember szeretne a legkiemelkedőbb lehetőségeket kínáló településen élni, vagy éppen befektetni. A kérdés ugyanakkor nem annyira egyszerű, mint első olvasatra tűnik, és nem is érdemes fejetlenül, meggondolatlanul belevágni, még ha az anyagi lehetőségünk meg is van rá.

Kétségtelen, hogy a legtöbb eladó ingatlan Budapest területén messze kiemelkedik az ingatlanpiaci kínálatból, gyakorlatilag minden szempontból. Itt van a legtöbb luxuslakás, ezek azok az ingatlanok, melyek a legfelkapottabb negyedekben fekszenek, a legkiválóbb oktatási, munkahelyi vagy éppen kulturális lehetőségeket nyújtó környezetben. Éppen ezért ezek között az eladásra meghirdetett épületek között számos olyan van, melyekről a legtöbbünk csak álmodozhat megfelelő anyagi háttér hiányában. Ha viszont mégis megvan a pénz a kiszemelt ingatlanra, akkor sem árt az óvatosság, hiszen minél nagyobb a befektetés annál nagyobb az anyagi kockázat is. Érdemes igénybe venni szakértők segítségét, még akkor is, ha úgy gondoljuk igazán mindent tudunk, amit a lakáspiacról csak tudni lehet. Ők azok ugyanis, akik biztosan kiszűrik a nekünk valót a több ezer „eladó ház Budapest legjobb környékén” és „luxusingatlan csak igényeseknek, első tulajdonostól” típusú hirdetések sokszor megtévesztő özönéből.

Mire érdemes figyelni?
Ha mégis úgy döntünk, hogy egyedül is belevágunk, valóban nem kell sokat keresgélnünk, hogy szó szerint az egész napunkat hirdetések böngészése töltse ki. Azt mindenképpen tudnunk kell, hogy a legtöbb eladó lakás Budapest szívében jelentősen drágább, mint a peremkerületekben, érdemes tehát figyelembe venni ezt az árdrágító tényezőt. Ha nem engedhetjük meg magunknak egy belvárosi lakás megvásárlását, jó opció lehet egy kertes ház, még akkor is, ha nem pont azon a részen fekszik, amit legjobban szerettünk volna. Érdemes figyelembe venni, milyen véleménnyel vannak mások az adott környékről, mennyire keresettek a környéken az ingatlanok. Érdemes a kiválasztott házat vagy lakást összehasonlítani más, hasonló jellemzőkkel bíró ingatanokkal, melyek szintén ugyanazon a környéken találhatóak.
Fordítsunk figyelmet arra is, hogy megvizsgáljuk, mennyire van ellátva a kiszemelt ingatlan környéke számunkra fontos szolgáltatásokkal, mint például boltok, iskolák, posta és ehhez hasonlók. Mivel Budapest nagy város, fontos szempont lehet a tömegközlekedési járatok elérhetősége, a járatsűrűség az adott környéken. Ugyanígy emelheti vagy éppen jócskán levihet egy ingatlan árát a megközelíthetőség, vagy éppen a közelben zajló autósforgalom intenzitása. Összességében lakás vagy más ingatlan vásárlása előtt mindenképpen vegyük figyelembe a lehető legtöbb szempontot, és ha úgy érezzük meghalad minket a feladat, a legjobb szakértőkhöz fordulni.


Ha lakás vételen gondolkozik, nézze meg kínálatunkat az alábbi linken: Eladó lakás Budapesten.