Felújítás, avagy káoszból rendteremtés, de hogyan?

Felújítás, avagy káoszból rendteremtés, de hogyan?
Ha az eladó ingatlan Budapest számunkra szimpatikus területén felújítandó, akkor bizony akad néhány feladat, ami a nyakunkba szakad. Vagy határozhatunk úgy is, hogy szakértő gárdára bízzuk a kivitelezést és a munka garmadát. Az nem kérdés, hogy melyik a nagyobb szabadságot és több örömöt adó választás. De hogyan, hova érdemes elindulni első körben?

A tervezés a siker (egyik) kulcsa!

A felújítás összefoglaló fogalom, ami a legapróbb csinosításokra épp úgy utalhat, mint a tégláig leverésre vagy a falak totális szétbombázására. Szóval nyilván nem mellékes, hogy mekkora léptékű a renoválás. A vásárlás előtt így kikerülhetetlen a precíz terepszemle, és a szakértők bevonásával történő állapot felmérés. Ezek fényében konkrétan előre levezethető, hogy melyek azok a munkálatok, amik elengedhetetlenek, sürgősek, és mik azok a szépítgetések, amik még várhatnak magukra.
A villany, a víz, a gáz (attól függően, hogy az ingatlan milyen energiaforrásokkal rendelkezik) állapota roppantul mérvadó. Az újravezetékezés, vagy csövezés nem kis feladat, ami a falak vésésével és az ingatlan totális felforgatásával jár együtt. Az, azonban tény, hogy elegendő egyszer belevágni egy ekkora lélegzetvételű munkába, mert a végeredmény tartóssága garantáltan nem évekre, sokkalta inkább hosszú évtizedekre szól.
A burkolás, festés jóformán alapvetőnek mondhatóak a felújítás világában. Elképzelhető, hogy egyáltalán nem azért, mert rossz állapotú a jelenlegi burkolat vagy festés, de könnyen lehet, hogy stílusában nem passzol az elképzeléseinkhez. Ekkor következhet a csempe, járólap, parketta, szőnyeg stb. kiválasztása, illetve a festékanyagok szelektálása. Tapétázásban is gondolkodhatunk természetesen - ezek a részletek ténylegesen helyzet és egyénfüggőek.
Ha az eladó lakás Budapest körzeteiben felújításra szorul, akkor az esetek többségében a fent felsorolt feladatok várnak a leggyakrabban teljesítésre. Azaz érdemes előkeríteni a burkoló, festő, víz- villany- gázszerelő elérhetőségét.

Mi a helyzet akkor, ha a renoválás célpontja egy eladó ház Budapest szívében vagy környékén?

Ház esetében bonyolódhat kicsit a fent felvázolt szituáció. A terasz (ha van), a kert, a garázs vagy autóbeálló, a pince megléte tovább árnyalhatja a képet. A kertrendezés például elengedhetetlen, de a kerítés vagy autóbeálló ráncba szedése sem tartoznak a “ráérünk arra még” munkafázisok közé.
A családi ház tehát némileg összetettebb tervezést és kivitelezést igényel, már ami az igényes és elvárható renoválást illeti. De megéri a fáradtságot, lévén ezek a kényelmetlenségek végül évtizedes nyugalomhoz és elégedettséghez vezethetnek.

Ha lakás vételen gondolkozik, nézze meg kínálatunkat az alábbi linken: Eladó lakás Budapesten.