Grillezésre fel

Pár hét múlva itt a nyár. Grillezésre felkészülni! 


A jó idő biztos jele, ha az utcán sétálva vagy kertünkbe, teraszunkra kiülve megérezzük a grillezett húsok illatát.
Családi vagy baráti összejövetelen biztos a siker, ha grillezünk.
Ha betartunk bizonyos szabályokat, bármikor belevághatunk.Szabad téren, saját kertben vagy egy kis erkélyen is tarthatunk bulit, de a tűzgyújtás szabályait mindig tartsuk be.
Néhány alapvető dolog:
Soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a tüzet!


Ha feltámad a szél legjobb azonnal eloltani a tüzet!Készüljünk oltóanyaggal, legegyszerűbb, ha a közelbe készítünk egy vödör vizet!


Több lakásos társasházban is engedélyezik a sütögetést az erkélyen, ám nem mindegy, hogy mivel tüzelünk. Bár a grillezés fogalma összenőtt a faszénnel, mégis használjunk elektromos grillt!A szabályokkal már tisztában vagyunk, most nézzük miben rejlik a biztos siker.

Grill rácson: osszuk három sávra a területet, az egyikben terítsük sűrűbben és magasabban a fát, a középsőben már alacsonyabban, a harmadik sávba pedig egyáltalán ne tegyünk parazsat.


Grill a tepsiben: rács helyett sokan egy magas falú tepsibe helyezik az ételt, a parazsat a két oldalához helyezik, majd lefedik a grillt.A grillezéshez válasszunk zsírosabb húst.
A húsvastagság 1 cm legyen.
Csak csipesszel forgassuk a húst, ne szúrjuk meg.
Csepegtessünk citromot a húsra, hogy a rostok könnyebben megpuhuljanak.
A zöldségeket alacsonyabb hőfokon süssük.


Az odaégett falatkákra is van egy nagyon egyszerű praktika. Öntsünk almaecetet egy szórófejes flakonba. Fújjuk be alaposan a grill mindkét oldalát az almaecettel, hagyjuk hatni 5-10 percig, majd a drótkefével dörzsöljük át az egészet.