Hogyan készítsük fel a házunkat a télre?

Hogyan készítsük fel a házunkat a télre?


Közeleg a tél. A családi házak ilyenkor nagyobb odafigyelést igényelnek. Összeszedtük, hogyan védekezhetünk a fagy, a hó és a jég okozta károk ellen.


Tető

A hó és egyéb téli csapadék leginkább a házunk tetejét veszi igénybe. Cserepes fedél esetében érdemes ellenőrizni, hogy minden cserép a helyén van-e, illetve hogy egyik sem sérült-e. A kis repedéseket általában nehéz észrevenni, de a víz ezekbe is bejut, és megfagyva nagy kárt okozhat. A jég által szétrepesztett cserép legkésőbb a tavaszi olvadáskor okoz majd kellemetlen meglepetést. Lapos tetők esetében is fontos ellenőrizni, hogy nincs-e repedés, illetve hogy nem tud-e pocsolya képződni a felületen, mert az abban megfagyó víz is károkat okozhat. Ha a tetőt borító murvarétegen moha képződik, vagy más növények nőnek ki belőle az arra utalhat, hogy a kavicsok alatt víz gyűlik össze valahol. Ez kétszeresen is rossz hír, mivel a víz mellett a növények gyökerei is kárt okozhatnak a tetőben.

Eresz

Az ősszel lehulló falevelek könnyen eldugaszolhatják az ereszcsatornákat. A bennük emiatt megrekedő víz pedig megfagyva könnyen megrepesztheti a csöveket, ezért fontos az eresz teljes kitisztítása a fagyok beállta előtt.


Vízvezetékek

A szétfagyás veszélye nemcsak az eldugult ereszcsatornákat fenyegeti, de fűtetlen helyiségekben vagy a házon kívül futó vízvezetékeket is. Utóbbiak esetében a legegyszerűbb megelőzési módszer a víztelenítés. A házon belüli fűtetlen helyiségekben más módszer is rendelkezésre áll. Bevonhatjuk például a csöveket hőszigetelő burkolattal, minimális szinten tarthatjuk a helyiség hőmérsékletét, vagy gondoskodunk arról, hogy a csőben folyamatosan melegvíz mozogjon, ami lehetetlenné teszi a megfagyást.


Nyílászárók

Az ajtók, ablakok szigetelésének ellenőrzése is nagyon hasznos lehet a hideg beállta előtt. A szigetelés mellett ugyanakkor arra is figyeljünk, hogy nincs-e rés a keret és a fal között. Ez utóbbiak esetenként akár a legegyszerűbb módon, takaróléccel vagy sziloplasttal is kiküszöbölhetők. A nyílászárók jó szigetelése egyébként nemcsak azért fontos, hogy ne az utcát fűtsük. Azt is megakadályozzuk ezzel, hogy a kinti nedvesség bejusson, és penészképződést indítson el.


Falak

Aranyat ér a jó szigetelés is. Egy hatékony szigeteléssel ellátott ház nem igényel olyan sok energiát, mint egy szigeteletlen, ezzel együtt a kisebb energiafelhasználással kevesebb szén-dioxidot is bocsátunk ki. Emellett télen egy hófúvás után érdemes megtisztítani a falakat a rátapadt hótól, hiszen a házból áramló meleg az alsó rétegeket olvasztja meg, amiktől vizesedni fog a falunk.


Járda

Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a régimódi – a környezetet súlyosan károsító – szórósót már nem szabad használni. Szerencsére számos „zöld” alternatíva létezik helyette. A sózás kiváltói lehetnek az érdesítő és jégolvasztó anyagok, például a zúzalék, a fűrészpor, a forgács. A nagyobb áruházakban könnyedén vásárolhatunk környezetbarát szóróanyagokat, ilyen például a só helyett megfelelő alternatívát nyújtó kalcium-klorid. Ezeket az anyagokat érdemés még a fagy beállta előtt beszerezni.Mivel nem sóval jégtelenítettünk odakint, ezért nem kell attól félnünk, hogy a sós latyak tönkreteszi a csizmánkat és az előszobában felmarja a padlót. Arról nem is beszélve, hogy házi kedvenceink lábát sem marja sebesre a só.


Fűtés

A jó közérzetünkhöz. érdemes belőni, hogy milyen hőmérsékleten érezzük jól magunkat, és annál melegebb ne legyen a lakásban. Keressük meg az elfogadható kompromisszumot. Nem helyénvaló és egészségtelen annyira felfűteni az otthonunkat, hogy bent egy szál pólóban is folyjon rólunk a víz, miközben kint harapós mínuszok vannak. Jelentős mennyiségű energiát takaríthatunk meg, ha csak egy fokkal is lejjebb tekerjük a termosztátot.
Beszédes adat, hogy ha csak 1 °C fokkal emeljük meg egy lakóépület belső hőmérsékletét, az már 5-6 %-nyi energiafelhasználás-növekedést eredményez. Érdemes úgy beállítani a fűtést, hogy mikor nem vagyunk otthon alacsonyabb fokozatra kapcsoljuk azt.

Mindezeken felül van néhány egyszerű trükk, ami segít abban, hogy a kinti zord idő dacára is jó legyen a kedvünk. A hangulatunk javítására alkalmas, ha élénkszínű párnákat, textíliákat veszünk elő. A miatt sem kell szomorkodnunk, hogy kint fehér takaró borítja a növényeket. Érdemes ugyanis virágokkal és csekélyebb fényigényű növényekkel telerakni a lakásunkat. Saját kis zöld „édenkertünk” nekünk termeli az oxigént, ráadásul a színeivel feljavítja a hangulatunkat.

forrás: Hegylakó magazin, hvg.hu