Hogyan válaszunk lakásbiztosítást? Íme, néhány hasznos tipp

Hogyan válaszunk lakásbiztosítást? Íme, néhány hasznos tipp

Ingatlanunk sokszor a legértékesebb vagyontárgyunk. Fontos, hogy biztonságban tudjuk. A lakásbiztosítás segít, hogy váratlan kár esetén is pénzünknél maradjunk. De hogyan válasszunk?


A magyarországi biztosítók általában az új ügyfeleket „jutalmazzák”. Ez azt jelenti, hogy a régebben fennálló biztosítások díjait emelik, míg az új ügyfeleket kedvező tarifával csábítják magukhoz. Fontos lehet, hogy két-háromévente körbenézzünk a piacon. Független, online biztosítási alkusz oldalakon könnyen és gyorsan tudunk kalkulálni.  Az is előfordulhat, hogy ugyan annál a társaságnál fogunk újra kötni, csak kedvezőbb árakkal. Váltani mindig a meglévő biztosításunk évfordulójánál tudunk, melyet minimum 30 nappal korábban fel kell mondanunk. Tehát a felmondásunknak az évforduló előtt 30 nappal be kell érkeznie a biztosítóhoz.  Ezt gyakran az alkuszok is megteszi helyettünk, ha időben jelezzük nekik ezt a szándékunk. Nagyon sokféle biztosítást kínálnak a számunkra, egy független alkusznál nem csak az árakat, hanem az egyéb feltételek és extra szolgáltatásokat is könnyedén össze tudjuk hasonlítani.

Társasházak esetén többnyire a ház maga is rendelkezik biztosítással. Ez azonban csak az épület falaira vonatkozik – ide értve a nyílászárókat és vezetékeket - . A lakásban lévő ingóságokra külön tudunk kiegészítő biztosítást kötni havi párszáz forintért, ami betörés, tűz vagy villám-kár esetén jól jöhet. De ezek az olcsó kiegészítő termékek sokszor tartalmaznak olyan extrákat, mint például a felelősségbiztosítás, ami fedezi az általunk okozott károkat, amit mondjuk biciklizés közben okozunk.

Ha jelentős értékeket szeretnénk biztosítani, fontos, hogy mindenképp olvassuk el az adott szerződésben a betörésvédelmi előírásokat. Ugyanis ezek a szabályok a kártérítési maximumokat határozzák meg.

Hasznos lehet az is, ha körbefotózzuk az ingatlanunk és lefotózzuk a drágább vagyontárgyaink számláit. Ezeket a képeket mentsük fel egy biztonságos felhőbe. Fényképeink ugyan nem bírnak bizonyító erővel, azonban egy esetleges kártérítési igénynél nagyon jól jöhetnek.

Plusz egy tipp: Mielőtt bejelentünk egy kárt,mindig olvassuk el figyelmesen az adott káresemény leírását a feltételekben, és aszerint járjunk el. Ezzel tudjuk biztosítani a gördülékenyebb kifizetést.