Hogyan védjük meg otthonunk a nyaralás alatt?

Hogyan védjük meg otthonunk a nyaralás alatt?

A rendőrségi statisztikák szerint a betörések száma megnő az ünnepek, hosszúhétvégék és a nyári szünet alatt. Ha kellően körültekintőek vagyunk, akkor a nyaralás alatt is meg tudjuk védeni otthonunk. Íme, néhány tipp és praktika, ami segíthet.


Emlékszem, mikor megjelentek az üzenetrögzítős telefonok, betörtek az alattunk lakó család lakásába, mivel felmondták a rögzítőre, hogy „Színházba mentünk, 11 körül jövünk haza”.  Milyen banális, igaz? Ma már nem így tájékoztatjuk a betörőket, hogy épp üres a ház, hanem a facebook és instagram fiókjainkra töltjük fel, éppen hol nyaralunk. Unalomig ismételt szabály, de még mindig sok betörést meg lehet vele előzni; a nyaralás alatt készült fotókat utólag osszuk meg a közösségi oldalakon, a bejegyzésből pedig legyen egyértelmű, hogy már otthon vagyunk!

Hosszabb nyaralásoknál a betörők könnyen kifigyelhetik, hogy üresen áll az adott ingatlan. Ilyen egyértelmű jelek a teli postaláda, a szemétszállítási napon nem kitolt kuka, vagy éppen a mindig lehúzott redőny, mindig sötét lakás. Ez ellen jó megoldás lehet, ha megkérjük a szomszédot, vagy valamelyik barátunk, családtagunk, hogy távollétünkben nézzenek rá az otthonunkra, ürítsék ki a postaládát, húzzák ki a kukát, húzzák fel a redőnyt.  Azért is jó, ha szólunk a szomszédnak, hogy meddig nem vagyunk otthon, mert így felfigyelhet, ha mozgást érzékel nálunk. (Ez persze csak jó viszony esetén lehetséges, ha megbízunk benne) Sokat segíthet egy égve hagyott villany, vagy bekapcsolva hagyott rádió is. Az okosvilágítás, ami előre beírt program alapján kapcsolja fel és le a lámpákat, még hatékonyabb. De akad már a piacon olyan mozgásérzékelős hanglejátszó, ami kutyaugatást játszik le, ha valaki közelít.

Fontos, hogy mindent alaposan zárjunk be. Ne hagyunk nyitva ablakot – még bukóra sem! A bukóra hagyott ablakot sokkal könnyebb ugyanis feltörni. Fontosak a jó zárak, rácsok is. Minden zárat ki lehet nyitni, de nem mindegy, hogy ez mennyi ideig tart. A betörők jobban kedvelik a könnyű célpontokat

Hasznos, ha ingatlanunkban van riasztó. Még jobb, ha az be van kötve egy távfelügyelethez. Viszont az is segíthet, ha csak „úgy látszik”. A betörők sokszor nem ellenőrzik, hogy a felszerelt kamerának és riasztónak látszó tárgyak valóban működnek-e.

Fontos, hogy lehetőleg kevés könnyen mozdítható értéket hagyjunk otthon, és azokat is jól pakoljuk el. A betörők minél kevesebb időt szeretnének egy-egy ingatlanban tölteni. Az elől hagyott pénz, ékszeres doboz, vagy épp tablet, laptop könnyű zsákmánynak számít.

Ha épp áruljuk ingatlanunk

Egy profi ingatlanértékesítő soha sem adja ki egy lakás vagy ház pontos címét, csak miután személyesen is találkozott az érdeklődővel.  A vevőktől begyűjtött személyes adatok a vagyonbiztonságot is szolgálják. Emellett soha nem mondunk olyat, hogy egy adott ingatlan azért nem megtekinthető épp, mert a tulajdonos nyaral. Ezzel szemben rengeteg magánszemély adja meg a lakása pontos helyét, majd közli, hogy a héten épp a Balatonnál pihen, mindezt anélkül, hogy ismerné azt, akivel megosztja ezt az információt. Ha az ablakunkba helyezett eladó táblával hirdetünk, érdemes azt leszedni a vakációnk alatt, vagy egy szakértő ingatlanértékesítő telefonszáma szerepeljen rajta, aki a szabadságunk alatt is kezeli az érdeklődő ügyfeleket.