Így küzdjünk a penész ellen! Tippek és praktikák

Így küzdjünk a penész ellen! Tippek és praktikák

A modern, műanyag nyílászárók elterjedése óta egyre többen küzdenek penésszel, bár ebben egyáltalán nem a nyílászárók a bűnösök. A penész kialakulásának oka lehet építési vagy szigetelési hiba, de leggyakrabban a nem megfelelő szellőztetés miatt jelenik meg.

Hogyan előzhetjük meg?

Az őszi, téli hónapokban szellőztesünk legalább naponta háromszor 5 percig. Így csökkenthetjük a lakás párásságát. Ugyanis ha egy helyiségben magas a páratartalom, akkor minden olyan felületen, amely hidegebb az adott helyiség levegőjénél lecsapódik a pára, ezáltal penész alakul ki. Így a penész különösen gyakori például a fürdőszobákban, pincékben, az épületek hő hidain. De bizonyos burkolatok alatt, mint a tapéta, a linóleum vagy a padlószőnyeg is megtelepedhet. A megelőzéshez tehát célszerű ezeket a burkolóanyagokat kerülni,

Hogyan tudjuk eltűntetni, ha már megjelent?

A már kialakult penészt nagyon nehéz teljesen eltüntetni, ugyanis spóráinak köszönhetően bármikor újra felütheti a fejét, ha kedvező életfeltételeket talál. Mindazonáltal van néhány házi praktika, és szakértő segítségét is kérhetjük, hogy sikerrel vegyük fel a harcot ellene.
.

Házi szerek és praktikák

Semmiképp se töröljük le! A törléssel nem pusztul el a penészgomba, ellenben elősegítjük a spórák terjedését, így ezt a módszert ne alkalmazzuk.
Klór: A kereskedelmi forgalomban kapható penész elleni szerek is klór tartalmúak, ezeket általában spray formában árulják, így könnyen a kezelendő felületre lehet őket permetezni. De házilag is könnyen készíthetünk ilyen szert, ha egy spriccelős flakonba 1:9 arányban hipót és vizet öntünk. Hátránya, hogy nem minden színes festék szereti, van, amelyik elszíneződik a klórtól.
Bórax: A bóraxot hasonlóképpen használhatjuk, előnye a klórral szemben, hogy kevésbé szúrós a szaga és kevésbé maró hatású, illetve nemcsak falon, hanem textíliákon is nagy hatékonysággal használhatjuk. Ha a falról szeretnénk eltüntetni a penészt, 1 liter vízhez keverjünk 2 dl bóraxot, és ezt spricceljük a problémás felületre. Textíliákhoz két pohár forró vizet keverjünk el fél pohár bóraxszal, ezzel dörzsöljük át az anyagot, majd töröljük szárazra.
Ecet: Az ecetet hígítatlanul is használhatjuk, és mindenképp 20%-osat válasszunk.
Ammónia: Az ammóniát nem porózus felületeken használhatjuk penész ellen. Fele-fele arányban keverjük el vízzel, 10 percig hagyjuk a felületen, és utána öblítsük le.
Hidrogén-peroxid: A hidrogén-peroxidot hígítatlanul spricceljük a kezelendő felületre, 10 percig hagyjuk hatni, utána szárazon töröljük le.
Szódabikarbóna: A szódabikarbónát szintén a textíliákon használhatjuk sikerrel, mosógépben mosható textíliáknál akár a mosópor mellé is szórhatjuk a szódabikarbónát. De sikerrel alkalmazhatjuk azokban a szekrényekben is, ahonnan a penészt már sikerült eltávolítani, de a dohos szag még megmaradt. Ehhez nincs más dolgunk, csak egy nyitott szódabikarbónás zacskót elhelyezni a szekrényekben.
Teafaolaj: 1 teáskanálnyi teafaolajat keverjünk el egy csésze vízben, és ezt a keveréket permetezzük a kezelendő felületre. Hagyjuk hatni néhány percig, majd töröljük le.
Szellőztetés, szellőztetés és szellőztetés: Hiába minden házi praktika, ha utána továbbra sem szellőztetünk rendszeresen, a penész újból és újból meg fog jelenni. Kevésbé súlyos penészesedés esetén a szellőztetésen kívül még az is segíthet, ha a helyiség újrafestésekor a festékbe penészölőt is keverünk.

Amikor szakembert kell hívni

Ha a penész minden intézkedésünk ellenére újra és újra megjelenik a falon, a festéket is teljesen vissza kell kaparni, ezt érdemes penészölő oldattal végezni, majd penészölővel kevert vízben feloldani a glettet, és így újraglettelni, ezek után penészölős festékkel újrafesteni.
Ehhez a művelethez mindenképp viseljünk maszkot, védő-szemüveget és védőruhát, melyeknek használata, az egyszerűbb házi praktikák bevetésénél sem árt. Illetve, ha ezt már túl nagy falatnak érezzük, hívjunk szakembert. Ha ezek után még mindig visszatér a penész, akkor a falban telepedett meg, és akár statikai problémákat is okozhat. Ilyen esetekben már mindenképp hívjunk szakembert.

Forrás: ingatlanhirek.hu, tudatosvasarlo.hu, femina.hu
Kép: pixabay