Ingatlanpiaci változások a harmadik negyedévben

Ingatlanpiaci változások a harmadik negyedévben

Míg a lakossági piacon a kereslet csökkenése megtorpanáshoz vezettet, Addig, főleg Budapesten, az ipari ingatlanok iránti kereslet jelentős növekedést mutat.


Ipari ingatlanok bérleti piaca a harmadik negyedévben

A harmadik negyedévben jelentősen nőtt az ipari ingatlanok iránti kereslet Budapesten és környékén: a teljes bérlői kereslet csaknem 155 ezer négyzetmétert tett ki, ami 42 százalékos növekedést jelez az előző év azonos időszakához képest, és 45 százalékos növekedést az előző negyedévhez képest - közölte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) október 17.-én.

A kereslet 57,1 százalékát szerződéshosszabbítások tették ki, az előbérletek részaránya pedig 33,9 százalékos volt. Az új szerződések aránya 4,6 százalék, a bővülések aránya 4,4 százalék volt. A szerződéshosszabbítások nélküli kereslet meghaladta a 66 ezer négyzetmétert, ami 27 százalékkal magasabb a 2018 harmadik negyedévében regisztráltnál.
Az üresedési ráta a harmadik negyedév végére rekord alacsony szintre, 2 százalékra csökkent, szeptember végén 43 715 négyzetméternyi ipari terület állt üresen.
A budapesti és a főváros környéki agglomeráció spekulatív ipari ingatlanállománya a harmadik negyedév végén 2 231 590 négyzetméter volt.
A harmadik negyedévben az ipari ingatlanállomány 31 345 négyzetméterrel bővült. Átadtak egy új, 21 300 négyzetméteres csarnokot a BILK Media Saturn számára, valamint egy 10 ezer négyzetmétert meghaladó új épülettel bővült a CTPark Budapest West.
A július-szeptemberi időszakban a BIEF 23 tranzakciót rögzített, ebből 6 szerződés haladja meg a 10 000 négyzetmétert. Az átlagos tranzakcióméret 6730 négyzetméter volt.
A bérleti szerződések 90 százalékát logisztikai parkok területeire kötötték, átlagosan 6635 négyzetméterre, a városi logisztikára a tranzakciók 10 százaléka vonatkozott, 7765 négyzetméteres átlagos tranzakciómérettel.
A közlemény szerint a legnagyobb tranzakció a negyedévben egy bérlet megújítás volt az Üllő Airport Logistics Park egyik épületében 27 700 négyzetméteren. A második legnagyobb tranzakció pedig egy előbérleti szerződés volt 18 800 négyzetméterre a BILK következő csarnokára.
A BIEF tagjai a CBRE, a Colliers International, a Cushman & Wakefield, az ESTON International, a JLL és a Robertson Hungary ingatlan tanácsadók.

Stagnálás a lakossági piacon

Némi megtorpanást hozott a harmadik negyedév az ingatlanpiacon, ami a tranzakciószámban és az alacsonyabb keresletben is megmutatkozott, a kereslet mintegy tíz százalékkal csökkent- közölte a Duna House.

A tájékoztatás szerint, bár az árak még növekednek, Budapesten már a stagnálás jelei is mutatkoznak.
Az ingatlanárak megközelítőleg 20 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest, a helytől és az épület szerkezetétől függően. Vidéken 300-400 ezer forint, míg a fővárosban 500-900 ezer forint között alakult az elmúlt három hónap átlagos négyzetméterára. Budán már az adásvételek 25 százaléka 900 ezer forint feletti négyzetméteráron történt, míg Pesten ez az arány 13 százalék volt. A legnépszerűbb kerület továbbra is Angyalföld a budapesti kerületek között, a második helyet ismét Zugló szerezte meg. A pesti kerületekben a piaci várakozásoknak megfelelően már nőtt az értékesítéshez szükséges idő, a panellakásoknál több mint 2 hónapos, a belvárosi és egyéb pesti tégla lakások esetében pedig már 3 hónap feletti értékesítési idővel érdemes kalkulálni - közölték.
Az adatok szerint az újépítésű ingatlanoknál már a főváros öt kerületében haladta meg az egy millió forintot az átlagos négyzetméterár, és további hét kerületben érdemes 700 ezer forint feletti értékkel kalkulálni vásárláskor. Budapesten az újépítésű ingatlanok átlagos négyzetméterára 857 ezer forint volt a harmadik negyedévben, amely 8 százalékos növekedés az előző negyedévhez képest.
A hitelpiaci mutatók közül nagyobb változás a hitelfedezeti mutatónál tapasztalható, erőteljesen csökkent, mivel a hiteligénylők nagyobb önerővel rendelkeztek, mint a korábbi negyedévekben. A nagyobb önerőt feltételezhetően a sikeresen felvett Babaváró támogatások ingatlanvásárlásra való fordítása is okozta - írták.
A Duna House szakemberei szerint az őszi hónapokban dőlhet el, hogy a családvédelmi akcióterv egyes elemei milyen mértékben növelhetik az otthonteremtési célú lakásvásárlók arányát. Az ingatlanközvetítő hálózat korábbi felmérése alapján a felvett Babaváró támogatások közel 60 százalékát ingatlan vásárlásra, vagy felújításra tervezik költeni a családok, ami jelentősen növelheti a vásárlóképes keresletet. 

Forrás: MTI